Zgodovina košarke na Goriškem

Na Goriškem so začeli igrati košarko na starem igrišču iz ugaskov blizu bolnice v Šempetru. Leta 1949 je ekipa po imenu Železničar igrala v slovenski ligi, pobudnik pa je bil Karlo Mozetič.

V Novi Gorici je bil glavni pobudnik in pionir košarke Janko Prinčič, ki je po prihodu na delo v Novo Gorico iz Postojne navdušil prvih 60 košarkarjev. Pogoji za igro so bili slabi, saj so imeli samo eno telovadnico – TVD Partizan, pa še tam so imeli samo en koš. Kasneje je bilo zgrajeno betonsko igrišče v športnem parku, šele potem pa še drugi koš v telovadnici. Klub je igral večinoma v 2. SKL. Tako so leta 1969 zasedli 6. mesto v 2. SKL.

V letih 1967/68 je s treningi začel v Šempetru Ivan Kovačič. Šempeter je nato po prenehanju delovanja ŠD Meblo prevzel tudi večino igralcev iz Nove Gorice in še približno dve leti igrali prijateljske tekme pod okriljem TVD Partizan Nova Gorica.

Trener je po letu 1970 postal Dušan Bajc in po 10. mestu v 2. SKL ZAHOD je klub bil na pragu nastopa v 1. B SKL, saj je v letih 1972 in 1973 zasedel 2. mesto. Klub so v tem letu vodili predsednik Gabrijel Leban in Janko Lutman. Leta 1975 se je košarka zopet vrnila v Novo Gorico pod imenom Primorje Nova Gorica.

 

Novogoriški košarkarji so se v sezoni 2006/07, pod vodstvom trenerja Radeta Mijanovića, uvrstili na zaključni turnir pokala SPAR v Ljubljani (Kodeljevo), kjer so v četrtfinalni tekmi nudili več kot dostojen odpor evroligaški Union Olimpiji.

Posnetek tekme: 8.2.2007, zaključni turnir pokal SPAR, Nova Gorica – Union Olimpija

pokal SPAR, 8.2.2007

V košarkarski sezoni 2007/08 je klub, po dolgih letih poskusov, vendarle dosegel nepričakovano napredovanje v 1. SKL . Pod vodstvom Dejana Gašparina in pomočnika Jureta Pušnarja so se napredovanja skozi dodatne kvalifikacije veselili Rok Zajc, Žiga Tonkli, Jan Petrovčič, Rok Perko, Alen Murovec, Marko Marcetič, Marko Likar, Jani Gorjup, Dejan Čikić, Nejc Djuzić, Habib Ademi, Klemen Bevk, Tine Horvat, Dalibor Petrović, Ljubiša Marković, Klemen Žigon in Niko Šare.

Košarkarsko sezono 2008/09 je klub pod imenom glavnega sponzorja CPG Nova Gorica odigral v 1. UPC Telemach ligi in z dosežkom 9 zmag in 21 porazov zasedel predzadnje mesto in za las izpadel v 2. SKL.

KK CPG Nova Gorica 2008/09

Ekipo so, najprej pod vodstvom trenerja Dejana Gašparina kasneje pa Dragana Vaščanina, sestavljali Rok Perko (4), Tine Horvat (5), Goran Kuburić, Marko Marcetič (7), Marko Likar (8), Dejan Čikić (9), Habib Ademi (10), Tadej Sluga (11), Dalibor Petrovič (12), Jan Petrovčič (13), Vojislav Gojnić (SRB), Toni Šoda (14, HRV), LaMarcus Keith (15, ZDA), Vlado Pašalić (HRV), Marko Antonijevič, Darko Kastratović (ČG) in Matej Delpin.

Prvoligaške sezone se bomo spominjali tudi po temu, da je v Novi Gorici padla evropska Krka iz Novega mesta.

UPC Telemach liga 9.12.2008

Vlado Pašalić in Marko Marcetič sta tega leta zaigrala na slovenskem All-star-u v Kranju.

ALL-STAR Kranj 2008

Po izpadu v 2. SKL je članska ekipa še dve sezoni igrala v 2. SKL in je v košarkarski sezoni 2011/12, ko je pričela tekmovanje z praktično mladinsko ekipo, po 2. krogu tekmovanja dne 10.10.2011 izstopila iz tekmovanja. Mlajše selekcije so nadaljevala z tekmovanji v državnih prvenstvih mlajših kategorij.

KK Nova Gorica je v košarkarski sezoni 2012/13 še zadnjič nastopal z mlajšimi kategorijami v državnem prvenstvu. Po zaključeni sezoni je klub prenehal z izvajanjem dejavnosti in tako klavrno zaključil eno od poglavij novogoriške košarke.