Zgodovina košarke na Goriškem

Na Goriškem so začeli igrati košarko na starem igrišču iz ugaskov blizu bolnice v Šempetru. Leta 1949 je ekipa po imenu Železničar igrala v slovenski ligi, pobudnik pa je bil Karlo Mozetič.

V Novi Gorici je bil glavni pobudnik in pionir košarke Janko Prinčič, ki je po prihodu na delo v Novo Gorico iz Postojne navdušil prvih 60 košarkarjev. Pogoji za igro so bili slabi, saj so imeli samo eno telovadnico – TVD Partizan, pa še tam so imeli samo en koš. Kasneje je bilo zgrajeno betonsko igrišče v športnem parku, šele potem pa še drugi koš v telovadnici. Klub je igral večinoma v 2. SKL. Tako so leta 1969 zasedli 6. mesto v 2. SKL.

V letih 1967/68 je s treningi začel v Šempetru Ivan Kovačič. Šempeter je nato po prenehanju delovanja ŠD Meblo prevzel tudi večino igralcev iz Nove Gorice in še približno dve leti igrali prijateljske tekme pod okriljem TVD Partizan Nova Gorica.

Trener je po letu 1970 postal Dušan Bajc in po 10. mestu v 2. SKL zahod je bil klub. pod imenom Grosist Gorica, na pragu nastopa v 1. B SKL, saj je v letih 1972 in 1973 zasedel 2. mesto.

Leta 1975 se je košarka zopet vrnila v Novo Gorico pod imenom Primorje Nova Gorica. V nekaj naslednjih letih je članska ekipa dokaj solidno nastopala v 2.SKL zahod.

V košarkarski sezoni 1979/80 je novogoriška ekipa pod imenom Gostol igrala v 1.SKL zahod in zasedla 5. mesto.

V naslednji košarkarski sezoni je bila ekipa Gostola uvrščena na 3. mesto v 2.SKL zahod, enako mesto je zasedla v košarkarski sezoni 1981/82, nekoliko slabše pa v košarkarski sezoni 1982/83.

Do košarkarske sezone 1986/87 je ekipa Nove Gorice bolj ali manj uspešno nastopala v 2.SKL zahod, v tej sezoni pa je, zaradi boljšega medsebojnega izkupička z Lokainvestom, dosegla 1. mesto v 2.SKL zahod in se uvrstila v 1.SKL.

V sezoni 1989/90 je novogoriška zasedba pod imenom Iskra zasedla 2. mesto v 2.SKL zahod za Iskro iz Idrije. V isti ligi je nastopala tudi v sezonah 1990/91, 1991/92 in 1992/93.

Po prvem delu sezone 1993/94 je Iskri dobro kazalo, saj je v 2.SKL po prvem delu tekmovanja zasedla 2. mesto, enako mesto pa je dosegla po odigranem play off-u, v katerem pa so bili premočni košarkarji Pivovarne Laško. Kljub temu je ekipa napredovala v takratno A-2 SKL.

Novogoriška ekipa je v A-2 SKL v sezoni 1994/95 pod vodstvom Petra Brumna zasedla predzadnje mesto in v dodatnih tekmah za obstanek tesno izgubila proti ekipi Celja z takrat 18-letnim Goranom Jurakom (kasnejši članski reprezentant) na čelu.

Tako je sezono 1995/96 ekipa Nove Gorice igrala v B SKL zahod, kjer se je z osvojenim petim mestom po prvem delu uvrstila v play-off za napredovanje. Zaradi določenih nesoglasij med članskimi igralci in upravo, je celoten play-off odigrala kadetsko – mladinska ekipa in kljub dobrim predstavam zasedla zadnje 10. mesto.

V sezoni 1996/97 je mlada novogoriška zasedba igrala v 2.SKL in se uvrstila v sredino lestvice.

Ekipa je naslednjo sezono, ko je v 2.SKL zasedla 3. mesto, dosegla napredovanje v takratni drugi razred slovenske košarke 1.B SKL. Mesto v ligi je zadržala tudi v naslednji sezoni.

Košarkarska sezona 1999/2000 je bila v klubu znova bolj ambiciozna, saj se je klub okrepil z tremi prekaljenimi prvoligaškimi igralci Alanom Dornikom, Primožem Bačarjem in Francijem Rupnikom, na klop pa je sedel trener Predrag Milović. Kljub temu je ekipa v takrat izjemno močni 1.B SKL zasedla 4. mesto.

Že v naslednji sezoni 2000/01 je Nova Gorica v 1.B SKL zasedla predzadnje mesto, kar je pomenilo dodatne tekme kvalifikacij z Rudarjem iz Trbovelj. V kvalifikacijah so bili uspešnejši Trboveljčani, novogoriški košarkarji pa bi se morali preselili v nižji rang. Reorganizacija tekmovanj jim je zagotovila nastopanje v 1.B SKL tudi v naslednji sezoni, kjer je dosegla zanesljiv obstanek. Enako uvrstitev je ponovila tudi v sezoni 2002/03.

Košarkarska sezona 2003/04 je bila znova bolj ambiciozna za novogoriške košarkarje, saj so v močni 1.B SKL, polni prvoligaških igralcev, zasedli mesto takoj za vodilno trojico.

To je bilo odlično izhodišče za sezono 2004/05, kjer so novogoriški košarkarji v zadnjem krogu pred skoraj 1000 gledalci v sami končnici izgubili proti Loki kavi iz Škofje Loke in s tem izgubili tudi prvo mesto in napredovanje v 1.A SKL.

Tudi v sezoni 2005/06 so bili novogoriški košarkarji neuspešni, saj so kljub dobremu moštvu, ki ga je s klopi vodil hrvaški trener Damir Rajković (selektor mladinskih reprezentanc Hrvaške) zasedli 3. mesto za Triglavom iz Kranja in Hopsi iz Polzele.

Pred sezono 2006/07 je novogoriške košarkarje prevzel trener Rade Mijanović. Z ekipo se je uvrstili na zaključni turnir pokala SPAR v Ljubljani, kjer so v četrtfinalni tekmi nudili več kot dostojen odpor takrat evroligaški Union Olimpiji. V prvenstvu 1.B lige pa jim je za las spodletela uvrstitev v 1.A SKL, saj so zaradi slabšega koš količnika z Hopsi iz Polzele zasedli 2. mesto.

Posnetek tekme: 8.2.2007, zaključni turnir pokal SPAR, Nova Gorica – Union Olimpija

                                               pokal SPAR, 8.2.2007

V košarkarski sezoni 2007/08 je klub, po dolgih letih poskusov, vendarle dosegel nepričakovano napredovanje v 1. SKL . Pod vodstvom trenerja Dejana Gašparina in pomočnika Jureta Pušnarja so se napredovanja skozi dodatne kvalifikacije veselili Rok Zajc, Žiga Tonkli, Jan Petrovčič, Rok Perko, Alen Murovec, Marko Marcetič, Marko Likar, Jani Gorjup, Dejan Čikić, Nejc Djuzić, Habib Ademi, Klemen Bevk, Tine Horvat, Dalibor Petrović, Ljubiša Marković, Klemen Žigon in Niko Šare.

Košarkarsko sezono 2008/09 je klub pod imenom glavnega sponzorja CPG Nova Gorica odigral v 1. UPC Telemach ligi in z dosežkom 9 zmag in 21 porazov zasedel predzadnje mesto in za las izpadel v 2. SKL.

KK CPG Nova Gorica 2008/09

Ekipo so, najprej pod vodstvom trenerja Dejana Gašparina kasneje pa Dragana Vaščanina, sestavljali Rok Perko (4), Tine Horvat (5), Goran Kuburić, Marko Marcetič (7), Marko Likar (8), Dejan Čikić (9), Habib Ademi (10), Tadej Sluga (11), Dalibor Petrovič (12), Jan Petrovčič (13), Vojislav Gojnić (SRB), Toni Šoda (14, HRV), LaMarcus Keith (15, ZDA), Vlado Pašalić (HRV), Marko Antonijevič, Darko Kastratović (ČG) in Matej Delpin.

Prvoligaške sezone se bomo spominjali tudi po temu, da je v Novi Gorici padla evropska Krka iz Novega mesta.

UPC Telemach liga 9.12.2008

Vlado Pašalić in Marko Marcetič sta tega leta zaigrala na All-star tekmi slovenskega prvenstva v Kranju.

ALL-STAR Kranj 2008

 

Košarkarsko sezono 2008/09 je klub pod imenom glavnega sponzorja CPG Nova Gorica odigral v 1. UPC Telemach ligi in z dosežkom 9 zmag in 21 porazov zasedel predzadnje mesto in za las izpadel v 2. SKL.

Poleti leta 2009 je v Franciji (Metz) na Evropskem prvenstvu klub zastopal Tine Horvat in z ekipo dosegel končno 12. mesto.

Po izpadu v 2. SKL je članska ekipa še dve sezoni bolj ali manj uspešno igrala v 2. SKL in je v košarkarski sezoni 2011/12, ko je pričela tekmovanje z praktično mladinsko ekipo, po 2. krogu tekmovanja v začetku oktobra izstopila iz tekmovanja. Mlajše selekcije so nadaljevala z tekmovanji v državnih prvenstvih mlajših kategorij.

Poleti leta 2011 sta bila člana kadetske ekipe Blaž Abram in Žan Petejan člana slovenske kadetske reprezentance, ki je igrala na Evropskem kadetskem prvenstvu v Makedoniji (Strumica).

KK Nova Gorica je v košarkarski sezoni 2012/13 še zadnjič nastopal z mlajšimi kategorijami v državnem prvenstvu. Po zaključeni sezoni je klub prenehal z izvajanjem dejavnosti in tako klavrno zaključil eno od poglavij novogoriške košarke.